KOSGEB, KOBİ’ler için birçok farklı destek programı vermektedir. Destek tutarları ve şartları, desteğin amacına göre farklılık gösterebilmektedir. 2019 yılında çıkarılan KOSGEB Yurt Dışı Pazar Programı ile KOBİ’lerin yurt dışı pazarına açılması ve bu noktadaki becerilerini geliştirmesi hedeflenmiştir.

KOSGEB Yurt Dışı Pazar Destek ProgramıUluslararası rekabetin hiç olmadığı kadar arttığı günümüzde KOBİ’lerin farklı pazarlara girmesi de hayli zorlaşmıştır. KOSGEB bu zorlukları aşabilmesi için işletmelere maddi destekler sağlamaktadır. Yurt Dışı Pazar Destek Programı da bu destekler arasında önemli bir yer edinmiştir.

Yurt Dışı Pazar Destek Programı’nın Amacı

Yurt Dışı Pazar Destek Programı’nın temel amacı, küçük ve orta boyutlu işletmelerin yurt dışı pazarına açılmasını sağlamaktır. Bu destek sayesinde KOBİ’ler uluslararası rekabette bir aktör haline gelebilirler ve yurt dışı pazar paylarını artırabilirler.

Bu desteğin amaçlarından bir diğeri de e-ticarete başlayan işletmelerin sayısını artırmaktadır. Aynı zamanda bu işletmelerin ihracata başlaması teşvik edilmektedir. İşletmelerin yurt dışı pazarında iş yapması sayesinde, ülkenin uluslararası hedeflerine hizmet etmesini sağlanmaktadır.

Bu program sayesinde işletmelerin ihracat kapasitesini geliştirmesi için hazırladıkları projeler de desteklenmektedir. KOSGEB programı ile hem ihracat artarken hem de AR-GE çalışmaları güçlenmektedir.

Yurt Dışı Pazar Destek Programı Başvuru Şartları

KOSGEB tarafından verilen bu destekten, işletmeler yalnızca bir kez yararlanabilmektedir. Eğer başvuru yapmak istiyorsanız, yurtiçi marka tescil belgenizin bulunması gerektiğini de unutmamalısınız. Bunun yanı sıra başvuru yapan işletmelerin son onaylı mali yılda, ihracat işlemi yapmış olması gerekmektedir.

Başvuru şartları arasında bazı istisnalar da bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse, teknoloji alanında faaliyet yürüten işletmeler için ihracat yapma şartı aranmamaktadır.

İşletmelerin ayrıca KOSGEB Bilgi Sistemi’ne de kayıtlı olması gerekmektedir. KOBİ bilgi beyannamelerinin güncel olması da bir başka koşuldur.

KOSGEB Yurt Dışı Pazar Destek Programı’nın Avantajları

İşletmelerin yurt dışındaki pazarlara açılabilme noktasında maddi açıdan birçok zorluğu aşabilmesi gerekir. Bu açıdan KOSGEB verilen maddi desteklerle işletmelerin bu zorlukları aşmasını ve ihracat rakamlarının artmasını desteklemektedir.

Yurt dışı pazarına açılmak işletmeler açısından kâr oranlarının artması anlamına gelmektedir. Bunun yanı sıra bu destek programıyla küresel pazara giriş yapan işletmeler ürünlerini çok daha iyi bir şekilde temsil edebilirler. Bu pazarlara girmek işletmeleri sektörün önemli aktörleri haline getirmek için önemli bir fırsattır. Bu fırsat, uluslararası markalarla benzer kalitede üretim yapmanıza ve rekabetçi konumunuzu güçlendirmenize yardımcı olur.

İhracat payının artması, ülkemizin uluslararası hedeflere ulaşması noktasında da yarımcı olacaktır. Bu destek programının bir diğer avantajı ise marka bilinirliğinin artmasıdır. Reklam, katalog, broşür gibi tanıtım faaliyetleri sayesinde markanızın çok daha geniş kitlelerce tanınmasını sağlayabilirsiniz. Bu destek programı aynı zamanda arama motoru optimizasyonu hizmetlerine destek sağlamasıyla da dikkat çeker.

KOSGEB Yurt Dışı Pazar Destekleri Nelerdir?

Bu program kapsamında desteklenecek olan projelerin süresinin en az 8 ay en fazla ise 24 ay olması gerekmektedir. Proje kapsamında maddi olarak sağlanan desteğin üst limiti 300 bin TL olarak belirlenmiştir.

KOSGEB Yurt Dışı Pazar Destek Programı kapsamında ilk olarak personel giderlerine katkı sağlanmaktadır. Bu desteğin en önemli özelliği ise yüzde 100 hibe olmasıdır. Bu destek yeni istihdam olması koşuluyla geri ödemesiz olarak sağlanmaktadır. Bunun dışında destek oranı ise yüzde 70 hibe, yüzde 30 ise geri ödemelidir.

Personel Desteği

Personel desteğinde, proje başlangıç tarihi esas alınmaktadır. Bu tarihten itibaren son dört ay içinde ya da son 30 gün içinde istihdam edilen tam zamanlı personeller için destek verilmektedir. Bu destek en fazla iki personel için verilmektedir. Personel desteği kapsamında üst limit ise 90 bin TL olarak belirlenmiştir.

Yazılım ve Donanım Desteği

Bu program kapsamında işletmelerin yurt dışına açılması konusunda da destekler sunulmaktadır. Proje süresiyle sınırlanan bu destekte; yönetim ve danışmanlık giderlerinin yanı sıra yazılım lisans bedelleri de karşılanmaktadır. Bu kapsamda verilen destek oranı ise 50 bin TL ile sınırlandırılmıştır.

Donanım giderleri kapsamında ise bilgisayar ve diğer donanımlar için yine 50 bin TL’ye varan destek sunulmaktadır. Bunların yanı sıra açık kaynak kodlu olmaması kaydıyla muhasebe, ERP ve MRP gibi yazılımlar da destek kapsamındadır.

Yazılım ve donanım giderleri için sağlanacak desteğin toplam üst limiti 100 bin TL olarak belirlenmiştir.

Tanıtım Desteği

Tanıtım giderleri kapsamında toplam beş başlıkta 100 bin TL üst limiti olan destek sağlanmaktadır. Her bir başlık 20 bin TL üst limitle desteklenmektedir. Bu kapsamda dikkat edilmesi gereken ise Türkçe katalog ve broşürlere destek verilmemesidir.

Tanıtım giderleri kapsamında şu başlıklar desteklenmektedir;

  • Dijital reklam tanıtımları (Arama motoru optimizasyonları ve sosyal medya reklamları)
  • Basılı dergilerde yayınlanan reklamlar
  • İşletme ve ürünü tanıtım amacıyla hazırlanan kataloglar
  • Ticaret Bakanlığı’nca onaylanmış olan e-ticaret sitelerinin üyelik giderleri
  • Havayolu dergilerinde yayınlanacak olan reklam giderleri

Fuar ve Seyahat Desteği

Yurt dışında yapılacak olan fuarlar ve gerçekleştirilecek seyahatler de bu desteklerin kapsamı içerisindedir. Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanmış olan onaylı fuarlarda; yer kirası, nakliye ve depolama giderleri ve stant kurulumu gibi giderlere ilişkin harcamalarda yüzde 70 oranında hibe, yüzde 30 oranında ise geri ödemeli destek alabilirsiniz. Bu kapsamda en fazla iki işletme temsilcisinin konaklama ve ulaşım giderlerine destek olunmaktadır.

Yurt dışı fuar ve seyahat desteğinin toplam üst limiti ise 150 bin TL olarak belirlenmiştir.

Analiz ve Belgelendirme Desteği

Proje kapsamında test ve analiz hizmetlerinin yanı sıra belge alımı için de destek sunulmaktadır. Yurt içi ya da yurt dışı laboratuvarlarda yapılacak olan analiz ve testlerin giderleri destek kapsamında değerlendirilmektedir. Aynı zamanda dosya incelemesi, tetkik, eğitim, danışmanlık, denetim ve belge alımına da 20 bin TL üst limitle destek sunulmaktadır.

Bu kapsamında verilen toplam destek üst limiti ise 100 bin TL’dir.

KOSGEB Yurt Dışı Pazar Destek Programı sayesinde sizde ihracat rakamlarınızı artırabilir, uluslararası pazarda öncü markalarla rekabet edebilirsiniz. Bu programa başvurmak için bizimle iletişime geçebilir, Alkan Danışmanlık tecrübesinden faydalanabilirsiniz.